De heerlijkste wijnen uit diverse landen

Publicaties

Antwerps veilinghuis klaagt vervalsing topwijnen aan

Joris Scott van het Antwerpse wijnveilinghuis Sylvie’s  zit opgescheept met een plaag van topwijnfraude. “Er wordt veel geknoeid met etiket, fles of capsule”, zegt hij. Sylvie’s is het grootste veilinghuis in West Europa dat uitsluitend wijn afhamert. Zeven keer per jaar is er een veiling, telkens met zo’n 20.000 flessen , meestal afkomstig uit kelders van particulieren of uit fallissementen. In de rekken hier vind je bijna uitsluitend de Franse klassiekers: Vosne-Romanée, Nuits Saint Georges……… De gemiddelde prijs per fles is 58 euro.

Maar net die grote namen zijn ook het meest geliefd bij wijnfraudeurs. “Een jaar geleden hadden we hier een magnum Richebourg Romanéé-Conti waarbij de vervalser één cijfertje in het jaartal had veranderd, waardoor die fles 8000 euro duurder werd”, zegt  Joris Scott.

Het veilinghuis neemt geen risico’s met zijn kostbare producten. Als er iets niet klopt in het verhaal van de kandidaat-verkoper, en zeker als we aan minuscule details zien dat er geknoeid is met de fles, etiket of capsule, gaat de deal niet door. De politie erbij halen heeft weinig zin. “Ze hebben hun verhaal wel klaar”, dat ze zelf de flessen ook maar ergens gekocht hebben. En het gerecht heeft niet de expertise en de tijd om het allemaal uit te zoeken.

Lees meer in de Gazet van Antwerpen: (http://onlinekrant.gva.be)